تعریف رفتار سازمانی چیست؟ مدیریت رفتار سازمانی به چه میپردازد؟
مدیریت رفتار سازمانی یا Organizational Behavior یکی از درسهای پایه مدیریت است که سالهاست در بیشتر دورههای مدیریتی در سراسر جهان، آموزش داده میشود.
قدیمی بودن و ریشهدار بودن مفهوم رفتار سازمانی، به آن معنی نیست که دانش مدیریت رفتار سازمانی هم تا همین حد، قدمت و سابقه دارد: از عمر رسمی این رشته، صرفاً چند دهه میگذرد.
البته این را هم باید بگوییم که طی یک یا دو دههی اخیر، رفتار سازمانی به شکل ویژهای مورد توجه قرار گرفته و اهمیت رفتار سازمانی را بیش از پیش به رسمیت شناختهاند.
کتابهای گوناگونی با عنوان مدیریت رفتار سازمانی تألیف شده و در دانشگاهها و مراکز آموزش مدیریت تدریس میشوند؛ اما بیتردید شناختهشدهترین کتاب در میان آنها، کتاب مدیریت رفتار سازمانی نوشتهی استیفن رابینز است.
ما هم در متمم، با وجودی که از انواع منابع و مآخذ استفاده میکنیم، اما میکوشیم که چارچوب کلی و عناوین بحثمان از الگو و چارچوبی که رابینز تعریف کرده، فاصله نگیرد.
کتاب مدیریت رفتار سازمانی رابینز
وقتی می گوییم رفتار سازمانی، باید تعریف خودمان را از واژهی سازمان مشخص کنیم و بگوییم سازمان چیست.
سازمان را میتوان مجموعهای از افراد در نظر گرفت که در کنار هم و با هماهنگی هم کار میکنند تا به هدفهای فردی و جمعی خود برسند.
رفتار سازمانی در این نقطه متولد میشود. تلاش انسانها برای ایجاد همگرایی و همسویی بین انسانها و ساختارهای انسانی. بین فرد و سازمان. طوری که با کمترین هزینه و اصطکاک، خواستههای همه تامین شود.
[ مطالعهی بیشتر: تعریف سازمان چیست؟ ]
برای اینکه بهتر درک کنید رفتار سازمانی چیست، مناسب است که صحبتهای نیگل نیکولسون استاد مدرسه کسب و کار لندن را که در مقدمهی دائرهالمعارف رفتار سازمانی آمده بخوانید:
رفتار سازمانی، بررسی رفتار انسانها در محیط سازمانی و بررسی رفتار سازمانها در محیط اقتصادی و اجتماعی است.
با این تعریف، قسمت عمدهی آنچه ما امروز، به عنوان ارزشمندترین دستاوردهای زندگی بشر میشناسیم و همینطور قسمت عمدهی آنچه امروز موجب نفرت و شرمساری نسل بشر است، به نوعی با رفتار سازمانی ما مرتبط بوده است:
از ساخته شدن دیوار چین، تا جنایات هیتلر؛ از تولید اتوموبیل تا همه جنگهای بزرگ بشر؛ از مذاهب تا سیستمهای ارتباطی در جامعه.
حتی در سطح فردی هم، ریشهی بخش عمدهای از موفقیتها و شکستهای ما را میتوان در ساختارها و رابطههای سازمانی جستجو کرد.
آیا میتوان مدیریت رفتار سازمانی را یک علم مستقل دانست؟
پاسخ به این سوال ساده نیست؛ چون ابتدا باید مشخص شود که منظور ما از دو واژهی علم» و مستقل» چیست.
اما شاید این پاسخ کمککننده باشد که:
رفتار سازمانی، با علومی مثل روانشناسی و فیزیک و شیمی و مانند اینها، کمی تفاوت دارد: چون بسیاری از داشتههای خود را از علوم دیگر وام گرفته است.
البته همهی رشتههای علمی از رشتههای دیگر، کمک میگیرند و حتی گاهی این کمکگرفتنها در حدی است که شاخههای دانش بینرشتهای شکل میگیرد.
اما رفتار سازمانی، بیش از آنکه یک دانش بینرشتهای باشد، یک دانش چندرشتهای است و بخش غالب مطالب آن، از قرار گرفتن داشتهها و دانستههای رشتههای دیگر گرد آمده است.
میتوانید فرض کنید عدهای متخصص، به سراغ رشتههایی مانند روانشناسی شناختی، روانشناسی اجتماعی، کار تیمی، مدیریت استرس، تصمیم گیری، شخصیت شناسی، انگیزش و سایر مباحث مرتبط با علوم رفتاری رفتهاند و هر چیزی را که دانستن آن برای یک فرد فعال در یک سازمان مورد نیاز بوده، گلچین کرده و تحت عنوان مدیریت رفتار سازمانی ارائه کردهاند.
رفتار ,سازمانی ,مدیریت ,یک ,سازمانی، ,هم ,رفتار سازمانی ,مدیریت رفتار ,رفتار سازمانی، ,است که ,بیش از ,مدیریت رفتار سازمانی ,کتاب مدیریت رفتار ,عنوان مدیریت رفتار ,تعریف رفتار سازمانی
درباره این سایت